De belangrijkste bijzaak van Niek


Van Paddepoel naar Abbey Road
februari 16, 2012, 19:36
Filed under: Voetbal | Tags: , , ,

September 2006: ik ben net klaar met boodschappen bij de C1000 in winkelcentrum Paddepoel te Groningen. En ja, winkelcentrum Paddepoel is net zo treurig als het klinkt. Tussen de vele grijze hoofden stapt er ineens een Latijns Amerikaanse jongen uit een Opel op de parkeerplaats. Het is Luis Suárez, de nieuwe aankoop van FC Groningen. De 19-jarige Uruguayaan  gaat zeker naar slager Oosterhof voor een goed stuk vlees uit zijn thuisland en even naar de Blokker voor schuursponsjes.

Ook in de Euroborg is hij een opvallende verschijning. Met fris en aanvallend voetbal weet hij de Groningse fans te vermaken. Zij zijn toch meer gewend aan het doorzettingsvermogen van een spits als Erik Nevland. Met zijn kappen en draaien weet Suárez een aantal wedstrijden op een prachtige manier te keren in het voordeel van FC Groningen. Het aantal fans groeit snel en het plezier straalt van de jonge speler af. Van een vervelend karakter is nog geen teken. Goed, hij laat zich af en toe vallen, maar ja hij komt nu eenmaal uit Zuid Amerika en bovendien krijgt FC Groningen in een half seizoen meer penalty’s dan in vijf jaar ervoor.

Luis blijft  prima presteren waardoor interesse van andere clubs onvermijdbaar is. Hans Nijland snapt dat een verkoop niet te voorkomen is, maar wil wel graag een mooie prijs voor het goede scoutingwerk. Bovendien heeft Suárez zich bij Groningen verder ontwikkeld. Hij is sterker geworden en zijn schot wordt steeds beter. Met de interesse van Ajax begint de donkere kant van Suárez zich te tonen.

Ajax belooft Suárez een Audi en hij hoeft zeker niet zelf naar de Blokker voor schuursponsjes. Met een vuile arbitragezaak dwingt hij een transfer af en verhuisd hij naar 020. Het aantal fans in Groningen is dan al drastisch gedaald. Bij Ajax stijgt het aantal fans echter snel, want hij is nou eenmaal een goede spits en laat dat ook in de Arena zien. Zijn populariteit buiten Amsterdam is echter niet erg hoog. Bij Ajax vallen schwalbes en nare maniertje nou eenmaal meer op dan bij FC Groningen. Een dieptepunt is het bijtincident, waarbij hij Otman Bakkal aanziet voor een Uruguayaanse vleespen.

Ondertussen is Suárez ook international. Op het WK in Zuid-Afrika haalt hij zich de woede van een heel continent op zijn hals als hij Ghana met een handsbal en hard gejuich na de gemiste penalty, uit de halve finales houdt.  Bij Ajax vertrekt hij in de winterstop naar Liverpool en mist vervolgens het lang verwachte kampioenschap van de Amsterdamse club.

Nu rijdt Luis  in een nog grotere auto over Abbey Road, een straat die min of meer symbool staat voor tolerantie. Hij speelt bij een club die bol staat van de Engelse traditie en sportsmanship. Toch zoekt Suárez ook hier het middelpunt van de negatieve belangstelling vanwege racisme en onsportiviteit.

Suárez is anno 2012 wereldster en heeft waarschijnlijk alles wat zijn hart hem begeerd. Aan de andere kant is hij nu de meest gehate voetballer ter wereld. Zou hij ooit nog eens terugdenken aan de tijd dat hij speelde in het noorden van Nederland en boodschappen deed in winkelcentrum Paddepoel? Zal hij spijt hebben van de keuzes die hij maakte in zijn jongen leven? Hoe positief en nostalgisch ik het ook benader; ik durf te wedden van niet.  Daarom is hij ook deze fan allang kwijtgeraakt. Doe mij maar Erik Nevland!


6 reacties so far
Plaats een reactie

Mooi geschreven en dat allemaal in slechts 6 jaar!

Reactie door Olivier

Toch denk ik dat het de beste speler is, na Robben, die Groningen ooit heeft gehad.

Reactie door Jan

Zit vandaag in het Hoge Noorden bij een klant. Klant is in hart en nieren een FC Fan. Heb hem dit bericht laten lezen en hij heeft er smakelijk om gelachten. Verder vond hij het een zeer goed geschreven stuk. Deze mening deel ik met hem. Keep up the good work

Reactie door Albrecht

grijze hoofden – treurig????

Reactie door Anoniem

ben zo vrijgeweest. akkoord? http://focuspaddepoel.blogspot.com/2012/02/van-paddepoel-naar-abbey-road.html

Reactie door feiko van der veen

grijze hoofden-treurig??

Marteke

Reactie door Anoniem




Plaats een reactie